Restaurace nemusí nějakou IT bezpečnost řešit. Omyl!

"Haló, helpdesk Septimu? Nic nám nefunguje, na všech počítačích se objevují neznámá okna v angličtině. Co máme dělat?..." Ano, bohužel se nám stává, že musíme řešit urgentní problém v restauraci, způsobený neznámým hackerským útokem. Důvod? Většinou podcenění několika základních bezpečnostních pravidel. Nepodceňte IT bezpečnost a vyřešte to ihned. Chyba! Není zadaný název souboru.

Proč by někdo útočil na mou restauraci?

Hackerský útok nemusí být žádné cílené úsilí skupiny hackerů zahalených v kuklách ve východním Bagdádu. Představte si takový útok spíš jako plošný nálet a kdo není v krytu, schytá to. Většina útoků je automatizovaná a hledá napříč internetem nezabezpečná dvířka. Pokud nemáte zamčeno vy, můžete ráno být bez účetního, pokladního i operačního systému.

Řešení? Prevence!

Nepodceňte základní bezpečností prvky. Přinášíme vám od našich IT specialistů tipy na místa, která mohou být ohrožením vašeho podniku:

Lidé

Používají všichni uživatelé bezpečná hesla a přihlašovací jména? Mají vaši pracovníci znalosti o základech IT bezpečnosti?

Hardware

Mám zajištěný hardware? (např. router s aktuální verzí firewall). Mám omezený přístup do vnitropodnikové sítě jen pro ověřená zařízení? Oddělili jsme veřejnou wifi síť a systémy mé restaurace?

Software

Jsou mé počítače aktualizovány, používají aktuální verzi operačního systému a mají aktivní antivirou ochranu a firewall? Mám pravidelně zálohovaná všechna důležitá data? Nezávislý test znalostí v IT bezpečnosti. Doporučujeme věnovat pár minut a vyzkoušet své znalosti.

Co by mě stálo být týden bez IT systémů?

Na tuto otázku si zkuste odpovědět. V případě napadení vaší IT infrastruktury můžete být bez možnosti objednávat, prodávat a evidovat tržby. Dokonce bez možnosti posílat e-mail nebo se připojit na wifi.